Teh asal usul di China lebih daripada 4,000 tahun yang lalu. Teh hijau telah digunakan sebagai minuman dan kaedah perubatan tradisional di kebanyakan Asia, termasuk China, Jepun, Taiwan, Vietnam, Korea dan Thailand, untuk membantu segala-galanya darimengawal pendarahan dan membantu menyembuhkan luka untukmengawal suhu badan, gula dalam darah dan menggalakkan pencernaan.
Yojoki Kissa (Book of Tea), yang ditulis oleh Zen imam Eisai pada 1191, menggambarkan bagaimana minum teh hijau mempunyaikesan positif ke atas lima organ penting, terutama jantung. Buku ini membincangkan kualiti ubat teh, termasuk mengurangkankesan-kesan alkohol, yang bertindak sebagai perangsang,mengubati blotchiness, lindap kejut dahaga, menghapuskansenak, menyembuhkan penyakit beriberi, mencegah keletihan,dan meningkatkan kencing dan fungsi otak. Satu bahagian juga menjelaskan bentuk daun teh, bunga teh dan daun teh, dan meliputi bagaimana untuk berkembang daun teh dan daun teh proses. Dalam Bahagian Dua, buku ini membincangkan dostertentu dan kaedah yang diperlukan bagi penyakit fizikal individu.
daun Camellia sinensis
Sejak beberapa dekad yang lalu, teh hijau telah dikenakan kepadakajian saintifik dan perubatan yang banyak untuk menentukansejauh mana manfaat jangka berupa kesihatan, dengan beberapabukti yang menunjukkan bahawa peminum teh hijau tetapmempunyai peluang yang lebih rendah daripada penyakit jantung dan membangun tertentu jenis kanser. Walaupun teh hijautidak meningkatkan kadar metabolisme yang cukup untukmenghasilkan penurunan berat badan serta-merta, ekstrak teh hijau mengandungi polyphenols dan kafein telah ditunjukkan untuk mendorong thermogenesis dan merangsang pengoksidaan lemak, meningkatkan kadar metabolisme 4% tanpa meningkatkankadar jantung.
0 comments:
Post a Comment