Sunday, 3 July 2011

Mariana TrenchJurang Mariana adalah jurang paling dalam di dunia, dengan kedalaman sehingga 11 km (6.8 batu), dan merupakan lokasi paling dalam pada permukaan kerak bumi. Jurang ini terletak di dasar Lautan Pasifik di timur dan selatan Kepulauwan Mariana, di timur Mindanao,Filipina. Jurang ini meliputi setengah kawasan lautan di selatan Filipina. Jurang ini ditemui oleh pemerintah Sepanyol yang memerintah Filipina ketika itu.

Jurang ini membentuk sempadan antara dua plat tektonik antara Plat Pasifik dan Plat Filipina. Bahagian paling dasar adalah jauh lebih dalam dari aras laut daripada ketinggian Gunung Everest di atas aras laut (8,848m/29,028ka). Bahagian dasar laut di situ menerima tekanan sehingga setinggi 108.6 MPa, lebih seribu kali tekanan atmosfera piawai pada aras laut.

Seperti lautan  yang lain, Jurang Mariana telah dicadangkan sebagai tapak untuk pelupusan sisa nuklear, dengan harapan bahawa plat tektonik Subduksi berlaku di tapak akhirnya mungkin menolak sisa nuklear jauh ke dalam mantel bumi.Walau bagaimanapun, lautan pembuangan sisa nuklear adalah dilarang oleh undang-undang antarabangsa. Tambahan pula, zon Subduksi plat dikaitkan dengan gempa bumimegathrust sangat besar di mana kesan ke atas mana-mana tapaktertentu adalah tidak menentu dan kemungkinan buruk kepada keselamatan pelupusan jangka panjang. 


Thirty Years of Discovering the Mariana Trench →

 http://bit.ly/m3krM1

0 comments:

Post a Comment

kod iklan nuffnang
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...